ZAPIEKANA BRUKSELKA
ZAPIEKANA BRUKSELKA
Składniki na 4 porcje:
1 kg brukselki
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka potartego, świeżego imbiru
6 łyżkek syropu klonowego lub miodu
1 papryka chili (ok. 1 cm)
do smaku: sól, pieprz,
3 łyżki orzechów włoskich
2 garście suszonej żurawiny
Przygotowanie :
Duże brukselki kroję na połówki i wrzucam do naczynia żaroodpornego.Do szklanki wlewam olej, ocet, syrop klonowy 4 łyżki, dodaję paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Wszystko mieszam. Polewam brukselkę w naczyniu i przy pomocy dłoni dokładnie nacieram. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piekę 40
minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodaję żurawinę i orzechy i polewamy dodatkowo 2 łyżkami syropu klonowego. Brukselki są idealnym dodatkiem do obiadu lub jako przekąska.
smacznego:)
Przygotowanie :
Komentarze
Prześlij komentarz