NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z SOSEM MALINOWO-TRUSKAWKOWYM
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z SOSEM MALINOWO-TRUSKAWKOWYM
Składniki:
- 2½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego *
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka oleju do wysmarowania patelni
Sos:
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka truskawek
- 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie)
- Użyłam mrożonych owoców, w sezonie polecam świeże.
Przygotowanie:
Płatki wrzucam do naczynia miksującego może być thermomix i mielę na mąkę.
Przesypuję do miski dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Pamiętam aby proszek
był zawsze wymieszany z mąką. Następnie dodaję mleko, cukier, kakao
i olej. Mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być trochę
bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki. Nie należy zbyt długo mieszać
ciasta, bo placki będą twarde. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to można dodać
jeszcze 2 łyżki mleka. W międzyczasie przygotowuję sos. Do garnuszka wrzucam
owoce i podgrzewam do momentu wrzenia i wyłączam. Dodaję dwie łyżki domowego
cukru waniliowego. Na rozgrzaną patelnię wlewam masę na naleśniki i smażę małe lub duże jak kto
lubi. Upieczone naleśniki polewamy sosem.
smacznego:)
* cukier waniliowy - 2 szklanki drobnego cukru do wypieków wsypuję do pojemnika. 2 Laski wanilii przekrawam wzdłuż i mieszam z cukrem. Zamykam pojemnik - cukier jest gotowy do użycia po tygodniu
Komentarze
Prześlij komentarz