NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z SOSEM MALINOWO-TRUSKAWKOWYM


NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z SOSEM MALINOWO-TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • 2½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego *
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania patelni

Sos:
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • Użyłam mrożonych owoców, w sezonie polecam świeże.

Przygotowanie:
Płatki wrzucam do naczynia miksującego może być thermomix i mielę na mąkę. Przesypuję do miski dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Pamiętam aby proszek był zawsze wymieszany z mąką.   Następnie dodaję mleko, cukier, kakao i olej. Mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki. Nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo placki będą twarde. Jeżeli masa jest zbyt gęsta to można dodać jeszcze 2 łyżki mleka. W międzyczasie przygotowuję sos. Do garnuszka wrzucam owoce i podgrzewam do momentu wrzenia i wyłączam. Dodaję dwie łyżki domowego cukru waniliowego. Na rozgrzaną patelnię wlewam masę na naleśniki i smażę małe lub duże jak kto lubi. Upieczone naleśniki polewamy sosem.
smacznego:)

* cukier waniliowy - 2 szklanki drobnego cukru do wypieków wsypuję do pojemnika. 2 Laski wanilii przekrawam wzdłuż i mieszam z cukrem. Zamykam pojemnik - cukier jest gotowy do użycia po tygodniu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ