RISOTTO Z BOTWINKĄ
RISOTTO Z BOTWINKĄ
Składniki: (na 3-4 porcje)
- 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 pęczki botwinki (małe lub jeden duży)
- 40 g masła
- 3/4 szklanki potartego parmezanu
- 1 litr bulionu domowego warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml wina
- Koperek do posypania
Botwinkę myję, buraczki drobno kroję, liście i łodyżki szatkuję. Na
rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek -
smażę do zeszklenia. Po chwili wsypuję szklankę ryżu i smażę ok. jednej minuty -
ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam
białe wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu. Wrzucam całą botwinkę
i mieszam. Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu
cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego
bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na koniec odstawiam
patelnię z ognia i dodaję masło i parmezan. Wszystko dokładnie mieszam i
posypuję koperkiem.
smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz