RISOTTO Z BOTWINKĄ


RISOTTO Z BOTWINKĄ

Składniki: (na 3-4 porcje)
  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pęczki botwinki (małe lub jeden duży)
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki potartego parmezanu
  • 1 litr bulionu domowego warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml wina
  • Koperek do posypania
Przygotowanie:

Botwinkę myję,  buraczki drobno kroję, liście i łodyżki szatkuję. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek - smażę do zeszklenia. Po chwili wsypuję szklankę ryżu i smażę ok. jednej minuty - ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam białe  wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu. Wrzucam całą botwinkę i mieszam. Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na koniec odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło i parmezan. Wszystko dokładnie mieszam i posypuję koperkiem.
smacznego:)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ