PASTA MARCHEWKOWA
PASTA MARCHEWKOWA
Przepis na pastę inspirowany jest przepisem z portalu przepisownia.pl. Troszkę go zmodyfikowałam i
jest to jedna z najlepszych past, które uwielbia cała nasza rodzinka. Najlepiej
smakuje z żytnim chlebem. Jest to przepis na thermomix, ale jeśli nie posiadacie można zrobić bez. Podaję oba sposoby przygotowania.
Składniki: 60 g cebuli 100g masła 450 g marchwi 1 słoiczek 195g koncentratu pomidorowego (ja akurat zawsze używam Pudliszki) 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano 1 łyżeczka soli
Wykonanie thermomix:
Do naczynia miksującego wrzucam cebulę i rozdrabniania 3s/obr5; zgarniam na dno
naczynia. Dodaję połowę masła i duszę 1 min 30 s /varoma/obr 1. Następnie wrzucam marchewkę i rozdrabniam 5 s/obr 5. Zgarniam na dno naczynia i dodaję resztę składników.
Podgrzewam naczynie 11 minut/90C/obr 2. Na koniec miksuję 10 s/obr 10.
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę kroję w kostkę. Połowę masła rozpuszczam na patelni wrzucam
cebulę i chwilkę duszę. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę marchewkę (można
zmiksować ale nie na miazgę) i resztę składników. Duszę około 10-15 minut
(marchewka ma być taka nie za miękka nie za twarda).Całość miksuję.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz