TIRAMISU


TIRAMISU

Dzisiaj rozpieszczamy się tiramisu i przypominamy sobie wakacje w przepięknej miejscowości Tortoretto Lido i długie pyszne wieczory w zaprzyjaźnionej włoskiej rodzinnej knajpce. Nasz najlepszy włoski deser to oczywiście tiramisu, chociaż uwielbiamy także włoskie lody i panna cotta.

Składniki:500 g serka mascarpone4 jajka5 łyżek cukru (2 do żółtek, 3 do białek)
1 duża paczka podłużnych biszkoptów (ja ostatnio kupiłam na tygodniu włoskim w Biedronce)
1 szklanka kawy u mnie rozpuszczalna z trzech łyżek100 ml amaretto70 g ciemnego kakao300 ml śmietany 30 procent lub 361 śmietan fix


Przygotowanie:
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam. Żółtka ubijam w drugiej misce z dwoma łyżkami cukru aż masa będzie puszysta. Dodaję do niej partiami mascarpone i ubijam na najniższych obrotach. Następnie dodaję po łyżce ubitych z białek delikatnie mieszam całość do powstania jednolitej masy. Biszkopty maczam w kawie wymieszanej z amaretto i kolejno układam warstwami w dużym naczyniu:  biszkopty, masa, biszkopty. U mnie wyszły trzy warstwy biszkoptów, na górę zawsze daję masę. Warstwy pierwszą i ostatnią posypuję gorzkim kakaem. Ubijam na sztywno śmietanę, wkładam ją do rękawa i  dekoruję wierzch. Deser trzeba schłodzić w lodówce najlepiej ok. 3-4 godzin. Najlepiej smakuje z kawą 😀😀 Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ