TIRAMISU
TIRAMISU
Dzisiaj
rozpieszczamy się tiramisu i przypominamy sobie wakacje w przepięknej
miejscowości Tortoretto Lido i długie pyszne wieczory w zaprzyjaźnionej
włoskiej rodzinnej knajpce. Nasz najlepszy włoski deser to oczywiście tiramisu, chociaż uwielbiamy także
włoskie lody i panna cotta.
Składniki:500 g serka mascarpone4 jajka5 łyżek cukru (2 do żółtek, 3 do białek)
1 duża paczka podłużnych biszkoptów (ja ostatnio kupiłam na tygodniu
włoskim w Biedronce)1 szklanka kawy u mnie rozpuszczalna z trzech łyżek100 ml amaretto70 g ciemnego kakao300 ml śmietany 30 procent lub 361 śmietan fix
Przygotowanie:
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaję cukier i jeszcze chwilę
ubijam. Żółtka ubijam w drugiej misce z dwoma łyżkami cukru aż masa będzie
puszysta. Dodaję do niej partiami mascarpone i ubijam na najniższych obrotach.
Następnie dodaję po łyżce ubitych z białek delikatnie mieszam całość do
powstania jednolitej masy. Biszkopty maczam w kawie wymieszanej z amaretto i
kolejno układam warstwami w dużym naczyniu: biszkopty, masa, biszkopty. U
mnie wyszły trzy warstwy biszkoptów, na górę zawsze daję masę. Warstwy pierwszą
i ostatnią posypuję gorzkim kakaem. Ubijam na sztywno śmietanę, wkładam ją do
rękawa i dekoruję wierzch. Deser trzeba schłodzić w lodówce najlepiej ok. 3-4 godzin. Najlepiej smakuje z kawą 😀😀 Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz