BURGERY Z KASZY JAGLANEJ
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ
Przepis mojej koleżanki Iwonki 😘
Dzisiaj
na kolację proponuję przepyszne burgery z kaszy jaglanej z pieczarkami,
suszonymi pomidorami i czerwoną soczewicą.
Zamiast
jajka zmielone siemię lniane i słonecznik 🍃🍃🍃
Można
modyfikować wg. swojego uznania.
Przepyszne,
można podawać z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami.
Składniki
na burgery:
1/2
kg ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
12 Pieczarek1 szklanka ugotowanej soczewicy ( czerwonej lub zielonej)
3 ząbki Czosnku
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki zmielonego słonecznika
1/2 słojka Pomidorów suszonych
2
małe cebulę lub jedną duża
2
łyżki sosu sojowego
1/2
łyżeczki kurkumy
1/2
łyżeczki pieprzu ziołowe go
1/2
łyżeczki papryki słodkiej
Sól,
pieprz, płatki chili do smaku
2
łyżki oliwy
Sosik:
Jogurt
naturalny duże opakowania
Dużo
posiekanych świeżych ziół wg uznania
Przygotowanie:
Cebulę
pokrojoną w kosteczkę szklę na oliwie. Dodaję umyte i pokrojone w drobną kostkę
pieczarki. Podsmażyć do uzyskania ładnego koloru. Piekarnik
nagrzewa do 180 stopni góra i dół. Do
miski wsypuję kaszę, soczewicę, podsmażone pieczarki z cebulką,
pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę i przyprawy. Dodaję
zmielone siemię i słonecznik. Są to składniki konieczne bo sklejają masę.
Dokładnie ugniatam i mieszam. Kulam kotleciki, najlepiej jak się ma
zwilżone ręce. Na
blachę rozkładam papier do pieczenia i układam ukulane burgery. Wkładam
do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od piekarnika).
Podaję
z sosikiem. Smacznego
:-)
Komentarze
Prześlij komentarz