BURGERY Z KASZY JAGLANEJ


BURGERY Z KASZY JAGLANEJ
Przepis mojej koleżanki Iwonki 😘 

Dzisiaj na kolację proponuję przepyszne burgery z kaszy jaglanej z pieczarkami, suszonymi pomidorami i czerwoną soczewicą.
Zamiast jajka zmielone siemię lniane i słonecznik 🍃🍃🍃

Można modyfikować wg. swojego uznania.
Przepyszne, można podawać z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami. 

Składniki na burgery: 
1/2 kg ugotowanej na miękko kaszy jaglanej 
12 Pieczarek
1 szklanka ugotowanej soczewicy ( czerwonej lub zielonej)
3 ząbki Czosnku
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki zmielonego słonecznika
1/2 słojka Pomidorów suszonych

2 małe cebulę lub jedną duża
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowe go
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Sól, pieprz, płatki chili do smaku
2 łyżki oliwy

Sosik:
Jogurt naturalny duże opakowania
Dużo posiekanych świeżych ziół wg uznania

Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklę na oliwie. Dodaję umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Podsmażyć do uzyskania ładnego koloru. Piekarnik nagrzewa do 180 stopni góra i dół. Do miski wsypuję kaszę,  soczewicę,  podsmażone pieczarki z cebulką, pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę i przyprawy. Dodaję zmielone siemię i słonecznik. Są to składniki konieczne bo sklejają masę. Dokładnie ugniatam i  mieszam. Kulam kotleciki, najlepiej jak się ma zwilżone ręce. Na blachę rozkładam papier do pieczenia i układam ukulane burgery. Wkładam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od piekarnika).
Podaję z sosikiem. Smacznego :-)

* do burgerów można dodać także świeży szpinak lub inne składniki wg uznania

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ