KREM Z MARCHEWKI
KREM Z MARCHEWKI
Zima kojarzy mi się z ciepłymi kremami....
SKŁADNIKI: (4 PORCJE)
- 30 dkg masła
- 1 szalotka
- 6 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 500 ml bulionu (najlepiej domowy u mnie z samych warzyw)
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki do dekoracji
W garnku roztapiam masło i podsmażam pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodaję obraną i pokrojoną na plastry marchewkę oraz pietruszkę. Przykrywam garnek i gotuję ok. 15 minut (aż warzywa zmiękną). W międzyczasie mieszam warzywa (z dwa razy). Po 15 minutach dodaję imbir, skórkę z pomarańczy, gorący bulion i sok. Dalej gotuję około 20 minut. Odstawiam garnek z palnika, miksuję na krem. Wlewam śmietankę, doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posypuję natką.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz