RISOTTO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ



RISOTTO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Lato to czas, kiedy nasza rodzina zajada się pomidorami. Uwielbiamy je pod każdą postacią: pieczone, gotowane, surowe. Dzisiaj na naszym stole króluje risotto, które jest kwintesencją sezonu pomidorowego.
Składniki: (na 3-4 porcje)
  • 1, 5 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki potartego parmezanu
  • 100 ml wina
  • 700 ml bulionu domowego warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 pęczka bazylii
Przygotowanie:

Pomidory myję, zalewamy gorącą wodą na chwilkę i obieramy ze skórki. Kroję na kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wsypuję szklankę ryżu i smażę ok. minuty - ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam białe  wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu. Wrzucam pomidory.  Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut.  Na koniec odstawiam patelnię z ognia i dodaję porwane  liście bazylii masło i parmezan. Wszystko dokładnie mieszam i dekoruję bazylią. smacznego:)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ