RISOTTO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
RISOTTO Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
Lato to czas, kiedy nasza rodzina zajada się
pomidorami. Uwielbiamy je pod każdą postacią: pieczone, gotowane, surowe.
Dzisiaj na naszym stole króluje risotto, które jest kwintesencją sezonu
pomidorowego.
- 1, 5 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
- 4 średnie pomidory malinowe
- 40 g masła
- 3/4 szklanki potartego parmezanu
- 100 ml wina
- 700 ml bulionu domowego warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 pęczka bazylii
Przygotowanie:
Pomidory myję, zalewamy gorącą wodą na chwilkę i obieramy ze skórki. Kroję na
kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wsypuję szklankę ryżu i smażę ok. minuty
- ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam
białe wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu. Wrzucam pomidory.
Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając.
Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego
bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na koniec odstawiam
patelnię z ognia i dodaję porwane liście bazylii masło i parmezan.
Wszystko dokładnie mieszam i dekoruję bazylią. smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz