PĘCZOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ



PĘCZOTTO  Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ

SKŁADNIKI: (3-4 porcje)


  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 70 ml białego wina
  • 700 ml bulionu lub rosołu
  • 200 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (bez łyk)
  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 kostki masła
  • Ewentualnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek z 2 łyżki (jak ktoś lubi).



Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę mieszając od czasu do czasu przez ok. 3  minuty. Wrzucam kaszę i jeszcze podsmażam z 2 minutki. Wlewam białe wino i czekam aż odparuje. Następnie wlewam gorący bulion, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i ziołami i doprowadzam do wrzenia. Wrzucam umytą, pokrojoną na kawałki i z obranymi końcami fasolkę. Przykrywam pokrywką i gotuję około 25 minut. Cukinię kroję i dorzucam po około 15 minutach gotowania fasolki. Międzyczasie z dwa, trzy razy mieszam. Po ugotowaniu odstawiamy z palnika, dodaję masło i szczypiorek lub pietruszkę. Danie gotowe.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ