PĘCZOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ
PĘCZOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ
SKŁADNIKI: (3-4 porcje)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 70 ml białego wina
- 700 ml bulionu lub rosołu
- 200 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (bez łyk)
- 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 kostki masła
- Ewentualnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek z 2 łyżki (jak ktoś lubi).
Przygotowanie:
Na
patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojoną cebulę i szklę mieszając od
czasu do czasu przez ok. 3 minuty. Wrzucam kaszę i jeszcze podsmażam z 2
minutki. Wlewam białe wino i czekam aż odparuje. Następnie wlewam
gorący bulion, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i
ziołami i doprowadzam do wrzenia. Wrzucam umytą, pokrojoną na kawałki i z
obranymi końcami fasolkę. Przykrywam pokrywką i gotuję około 25 minut. Cukinię
kroję i dorzucam po około 15 minutach gotowania fasolki. Międzyczasie z dwa,
trzy razy mieszam. Po ugotowaniu odstawiamy z palnika, dodaję masło i
szczypiorek lub pietruszkę. Danie gotowe.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz