PLACUSZKI JAGLANE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I BRZOSKWINIAMI


PLACUSZKI JAGLANE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I BRZOSKWINIAMI


Składniki:
Ciasto:

  • 150 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • 250 g ricotty
  • 50 g miodu
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g musu z brzoskwiniowego *
  • 2 jajka
Owoce:
  • 3 szt. brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:
Wersja na thermomix:
Wszystkie składniki wrzucam do misy. Obroty 3 sekund 15. W wersji standardowej wszystko wrzucam do miksera i miksuję na gładką masę. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię układam masę w kształcie placków i piekę do zarumienienia, przewracam na drugą stronę. W międzyczasie myję brzoskwinie, kroję na plastry, wrzucam na patelnię z roztopionym masłem. Lekko podsmażam, polewam miodem i jeszcze podsmażam około 8 minut. Na upieczone placki układam owoce i gotowe.

* mus brzoskwiniowy - 
Włączam piekarnik na 180 stopni. 
4 duże dojrzałe brzoskwinie myję (lub więcej zależy ile potrzebuję)., króję na pół, wyciągam pestki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układam brzoskwinie częścią gdzie była pestka do góry. Polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładam do gorącego piekarnika na 30 minut. Po lekkim przestudzeniu miksujemy na mus. Mus możemy wykorzystać do owsianki, deserów słoiczków do pracy, ciast itp.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ