PLACUSZKI JAGLANE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I BRZOSKWINIAMI
PLACUSZKI JAGLANE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM I BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Ciasto:
- 150 g kaszy jaglanej ugotowanej
- 250 g ricotty
- 50 g miodu
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g musu z brzoskwiniowego *
- 2 jajka
Owoce:
- 3 szt. brzoskwiń
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wersja
na thermomix:
Wszystkie
składniki wrzucam do misy. Obroty 3 sekund 15. W
wersji standardowej wszystko wrzucam do miksera i miksuję na gładką masę. Na
rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię układam masę w kształcie placków i
piekę do zarumienienia, przewracam na drugą stronę. W
międzyczasie myję brzoskwinie, kroję na plastry, wrzucam na patelnię z
roztopionym masłem. Lekko podsmażam, polewam miodem i jeszcze podsmażam
około 8 minut. Na
upieczone placki układam owoce i gotowe.
* mus
brzoskwiniowy -
Włączam
piekarnik na 180 stopni.
4
duże dojrzałe brzoskwinie myję (lub więcej zależy ile potrzebuję)., króję na
pół, wyciągam pestki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układam
brzoskwinie częścią gdzie była pestka do góry. Polewamy 4 łyżkami miodu.
Wkładam do gorącego piekarnika na 30 minut. Po lekkim przestudzeniu miksujemy
na mus. Mus
możemy wykorzystać do owsianki, deserów słoiczków do pracy, ciast itp.
Komentarze
Prześlij komentarz