STEKI Z KALAFIORA Z SALSĄ POMIDOROWĄ
STEKI Z KALAFIORA Z SALSĄ POMIDOROWĄ
- 1 duży lub dwa średnie kalafiory
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- płatki chili
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich (latem siekam świeży tymianek, rozmaryn, bazylię i daję zamiast syszonych)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki oliwy
- 3 pomidory malinowe
- 3 łyżki sosu balsamico
- Gałązka bazylii
- Sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Kalafior obieram z liści i kroję na plastry o grubości ok.2 - 3 cm. Z
jednego dużego kalafiora wychodzą mi 4 sztuki. Kawałki mniejsze też można upiec
lub ugotować z nich zupę kalafiorową. Zioła z solą, pieprzem, kurkumą mieszam z oliwą. Kalafiora smaruję
pędzelkiem z obu stron. Doprawiam płatkami chili. Układam kawałki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, i piekę ok. 30 minut- w
zależności od grubości plastrów, kalafior powinien być miękki.
Po około 15 minutach odwracam delikatnie na drugą stronę.
W międzyczasie jak kalafior jest w piekarniku myję pomidory, polewam wrzątkiem aby spażyć i obieramy
ze skórki. Kroję na kostkę i wrzucam do miski. Dodaję balsamico, przeciśnięty
ząbek czosnku, umyte liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Salsa gotowa.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz