STEKI Z KALAFIORA Z SALSĄ POMIDOROWĄ


STEKI Z KALAFIORA Z SALSĄ POMIDOROWĄ


Składniki:
  • 1 duży lub dwa średnie kalafiory
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • płatki chili
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub dalmatyńskich (latem siekam świeży tymianek, rozmaryn, bazylię i daję  zamiast syszonych)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oliwy
Salsa:
  • 3 pomidory malinowe
  • 3 łyżki sosu balsamico
  • Gałązka bazylii
  • Sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Kalafior obieram z liści i kroję na plastry o grubości ok.2 - 3  cm. Z jednego dużego kalafiora wychodzą mi 4 sztuki. Kawałki mniejsze też można upiec lub ugotować z nich zupę kalafiorową. Zioła z solą, pieprzem, kurkumą mieszam z oliwą.  Kalafiora smaruję pędzelkiem z obu stron. Doprawiam płatkami chili. Układam kawałki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, i piekę ok. 30 minut- w zależności od grubości plastrów, kalafior powinien być miękki.

Po około 15 minutach odwracam delikatnie na drugą stronę.
W międzyczasie jak kalafior jest w piekarniku myję pomidory, polewam wrzątkiem aby spażyć i obieramy ze skórki. Kroję na kostkę i wrzucam do miski. Dodaję balsamico, przeciśnięty ząbek czosnku, umyte liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Salsa gotowa.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ