AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM


AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM


SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
  • 1 awokado dojrzałe
  • 2 jajka
  • 2 pomidory malinowy
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, płatki chili
PRZYGOTOWANIE:

Bardzo lubię jajka i awokado. Dzisiaj na śniadanie spróbowałam połączyć oba produkty.Awokado dokładnie myję, przepoławiam i wydrążam pestkę.  Do środka awokado wlewam jajko (raczej nie wejdzie całe chyba, że małe lub przepiórcze) żółtko plus troszkę białka. Awokado doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Układam na blaszce tak aby stało stabilnie. Wkładam do nagrzanego piekarnika 185 stopni na około 20 minut. W międzyczasie myję pomidory, kroję je na kostkę, wrzucam do miseczki. Dodaję łyżkę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i poszarpane listki bazylii. Wszystko mieszam i gotowe.

Awokado podaję ciepłe z sałatką.

Smacznego:)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ