SAŁATKA Z BURAKÓW, FETY I RUKOLI
SAŁATKA Z BURAKÓW, FETY I RUKOLI
Składniki (na 1 porcję):
- 5-6 buraków najlepiej średniej wielkości
- 1 opakowanie sera feta
- 1czerwona cebula
- ½ opakowania rukoli
- 8 dkg orzechów
Sos:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku ( przeciśniętego w maszynce)
- 1 łyżeczka musztardy miodowej ( lub innej jak kto lubi)
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myję szczoteczką pod bieżącą wodą. Najlepiej smakują mi jak je piekę w piekarniku, ale jak nie mam czasu to gotuję do miękkości (czas zależy od wielkości buraków, najlepiej sprawdzić widelcem). Składniki na sos mieszam ze sobą i wkładam na 10 minut do lodówki. Ostudzone buraki kroję w kostkę. Fetę odsączam i również kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka. Połówki orzechów podsmażam na rozgrzanej, suchej patelni.
Umytą i osuszoną rucolę umieszczam na półmisku, na to układam po kolei buraki, cebulę i fetę. Posypuję orzechami i polewam sosem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz