MOCNO CZEKOLADOWE PYSZNE BROWNIE Z BURACZKIEM (VEGE)
MOCNO CZEKOLADOWE PYSZNE BROWNIE Z BURACZKIEM (VEGE)
Składniki na ciasto:
- 3 buraki (600 g po ugotowaniu)
- 8 daktyli
- 2 banany ( najlepiej dojrzałe)
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 2 łyżki oleju czekoladowego
- 50 g kakao
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Parę malin do dekoracji
Brownie przygotowałam w thermomixie i tak podam przepis. Można też zrobić używając miksera i blendera (rozdrobienie buraków) robi się praktycznie tak samo tylko troszkę dłużej.
Buraki dokładnie myję, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do
miękkości (około 45 minut). Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 20-25 minut (wody nie wylewam).
Po ugotowaniu odstawiam do ostudzenia. W międzyczasie roztapiam w kąpieli wodnej czekoladę z olejem kokosowym. Do misy thermomixa wrzucam ugotowane buraki, banany i namoczone daktyle.
Wszystko miksuję, obroty od 5 do 9 stopniowo zwiększamy, 20 sekund. Następnie wkładam motylek. Do misy dodaję po kolei: roztopioną czekoladę z
olejem kokosowym, 5 łyżek wody z daktyli, kakao, obie mąki i środę. Mieszam
obroty 4, 25 sekund. Foremki o wymiarach 20 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia wypełnia
ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45-50 minut. Po
upieczeniu odkładam do ostudzenia.
Przygotowuję polewę. Rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli
wodnej. Przestudzone brownie polewam polewą i dekoruję malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz