MOCNO CZEKOLADOWE PYSZNE BROWNIE Z BURACZKIEM (VEGE)



MOCNO CZEKOLADOWE PYSZNE BROWNIE Z BURACZKIEM (VEGE)

Składniki na ciasto:

  • 3 buraki  (600 g po ugotowaniu)
  • 8 daktyli
  • 2 banany ( najlepiej dojrzałe)
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 łyżki oleju czekoladowego
  • 50 g kakao
  • 50 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Parę malin do dekoracji
Przygotowanie:
Brownie przygotowałam w thermomixie i tak podam przepis. Można też zrobić używając miksera i blendera (rozdrobienie buraków) robi się praktycznie tak samo tylko troszkę dłużej. 
Buraki dokładnie myję, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości  (około 45 minut). Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 20-25 minut (wody nie wylewam).
Po ugotowaniu odstawiam do ostudzenia. W międzyczasie roztapiam w kąpieli wodnej czekoladę z olejem kokosowym. Do misy thermomixa wrzucam ugotowane buraki, banany i namoczone daktyle. Wszystko miksuję, obroty od 5 do 9 stopniowo zwiększamy,  20 sekund. Następnie wkładam motylek. Do misy dodaję po kolei: roztopioną czekoladę z olejem kokosowym, 5 łyżek wody z daktyli, kakao, obie mąki i środę. Mieszam obroty 4, 25 sekund. Foremki o wymiarach 20 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia wypełnia ciastem.  Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu odkładam do ostudzenia.
Przygotowuję polewę. Rozpuszczam czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Przestudzone brownie polewam polewą i dekoruję malinami. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ