KOTLECIKI Z SOCZEWICY Z JARMUŻEM


KOTLECIKI Z SOCZEWICY Z JARMUŻEM

Składniki (na 1 porcję):
  • 400 g suchej zielonej soczewicy (może być czerwona)
  • 3 garście drobnych liści jarmużu bez grubych łodygi
  • 2 szklanki ugotowane kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku jak kto lubi
  • 1 szklanka zmielonego słonecznika
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
  • 6-8 sztuk suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:



Soczewicę gotuje w wodzie do miękkości, odcedzam i czekam jak się ostudzi. 
Na patelni na dwóch łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmażam cebulkę i czosnek, dodaję pokrojone suszone pomidory i wszystko razem smażę ok. 5 minut. Do miski wrzucam ugotowaną kaszę i soczewicę, podsmażoną cebulkę, czosnek i pomidory. Wszystko razem blenduję na gładką masę. Dodaję przyprawy i jarmuż (wcześniej polewam go wrzątkiem). Wszystko mieszam. Formuję kotleciki i układam na blasze wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.


Smacznego:)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ