RISOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
RISOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
½ szalotki
1 ząbek czosnku
1 opak. szparagów,
40 g masła
½ szklanki potartego parmezanu
100 ml wina
1 litr bulionu domowego warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Szparagi myję, przełamuję na pół (powinny pęknąć we właściwym miejscu). Ze zdrewniałych końcówek można ugotować bulion z warzywami do smaku. Resztę kroję na trzy części (1 szparag) i wrzucam na rozgrzane masło klarowane (20g) i smażę po trzy minuty z każdej strony i odkładam na miseczki. Natomiast na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek - smażę do zeszklenia. Po chwili wsypuję szklankę ryżu i smażę ok. minuty - ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam białe wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na pięć minut przed końcem wrzucam podsmażone wcześniej szparagi. Na koniec odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło i parmezan. Wszystko dokładnie mieszam - danie gotowe.
smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz