TARTA ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA
TARTA ZE SZPARAGAMI I SEREM FETA
Tarta inspirowana przepisem z bloga kwestia smaku
Tarta inspirowana przepisem z bloga kwestia smaku
SKŁADNIKI:
SPÓD TARTY:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 pęczek szparagów
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 procent
- 4 żółtka
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 1 opakowanie sera feta pokrojonego w kosteczkę
- Sól, pieprz, bazylia, oregano (opcjonalnie zioła prowansalskie).
- łyżka masła
- około 70 g płatków migdałów (do posypania)
- szczypiorek (do posypania)
Spód:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło oraz sól. Miksuję mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodaję jajko i łyżkę zimnej wody i miksuję lub wyrabiam ręcznie i łączę składniki w kulę. Ciasto na tartę wychodzi najlepsze jak jest wyrabiane szybko i krótko. Ciasto wkładam do lodówki na 1 godzinę. Jak mam mniej czasu to na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuje na placek o grubości około 3 mm. Średnica musi być większa niż forma na tartę (musi starczyć jeszcze na boki). Ja używam naczynia na tartę z IKEA o średnicy 29 cm. Formę smaruję dokładnie masłem.
Rozwałkowane ciasto przenoszę do formy i wykładam nim dno oraz boki. Dziurkuje widelcem i wstawiam do lodówki na około 20 minut. Najlepsze ciasto na tarte wychodzi jak jest schłodzone i dopiero wtedy wkładane do piekarnika.
Rozwałkowane ciasto przenoszę do formy i wykładam nim dno oraz boki. Dziurkuje widelcem i wstawiam do lodówki na około 20 minut. Najlepsze ciasto na tarte wychodzi jak jest schłodzone i dopiero wtedy wkładane do piekarnika.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okrywam folią aluminiową. Na folię na całe naczynie kładę obciążenie, np. suchą fasolę lub groch (można je wykorzystywać wielokrotnie). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut. Wyjmuję na chwilkę z piekarnika formę i usuwam folię wraz z obciążeniem. Trzeba uważać bo ja niestety często się poparzę, chociaż mam ubrane silikonowe rękawice. Następnie wkładam ponownie już samo ciasto i piekę 15 minut aby się lekko za brązowiło. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam. Natomiast piekarnika nie wyłączam tylko nastawiam na 160 stopni góra i dół (bez termoobiegu).
Nadzienie:
W misce mieszam trzepaczką śmietankę z jogurtem i żółtkami, startym parmezanem oraz pokrojoną fetą, która dodaję na koniec. Doprawiam solą i pieprzem i ziołami. Szparagi myję dokładnie, odłamuję twarde końce. Suszę i kroję jeden szparag na 3 części. Tak przygotowane szparagi układam na wcześniej upieczonym spodzie tarty. Formę ustawiam na otwartych drzwiczkach piekarnika i delikatnie wlewam masę serowo-jajeczną. Zamykam piekarnik i piekę przez około 40 minut. Każdy piekarnik jest inny więc najlepiej kontrolować pieczenie. Gotowa tarta jest wtedy gdy masa jest ścięta ale równocześnie miękka.
Po wyjęciu można tartę posypuję lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi i szczypiorkiem. Kroję na trójkąty i podaję. Tarta jest pyszna na ciepło ale równie doskonała na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz