PIECZONA OWSIANKA Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM
PIECZONA OWSIANKA Z MUSEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWYM
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2½ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki żurawiny
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 banan
- 2 łyżki syropu klonowego
Mus:
- 3 łodygi rabarbaru
- 10 truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dekoracja:
Migdały,
owoce (maliny, truskawki)
Przygotowanie:
½ szklanki mleka blenduję z bananem. Do miski wrzucam płatki, żurawinę, siemię
lniane, wlewam mleko, syrop klonowy i zblendowanego banana. Wszystko mieszam i
odstawiam na 10 minut. W
międzyczasie przygotowuję mus. Do
garnuszka wlewam 2 łyżki wody i dodaję cukier trzcinowy. Zagotowuję: jak się lekko zagęści wrzucam umyty i pokrojony na 2 cm rabarbar oraz
truskawki. Doprowadza do zagotowania. Ściągam z kuchenki. Blenduję na gładką
masę. Piekarnik
nagrzewam do 180 stopni. Do
naczynia żaroodpornego przekładam owsiane, na górę wylewa mus. Wkładam do
piekarnika na 25-30 minut. Po
wyciągnięciu lekko studzę i dekoruję.
Smacznego
😘
Komentarze
Prześlij komentarz