WIOSENNY OMLET ZE SZPARAGAMI


WIOSENNY OMLET ZE SZPARAGAMI

Składniki (na 1 omlet):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 
  • 4 zielone szparagi 
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szt. dojrzałego awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, szczypiorek
Jak chcemy zrobić dwa omlety lub więcej to składniki należy pomnożyć.
Przygotowanie:
Pomidorki kroję na połówki i odstawiam. Szparagi myję, odłamuję twarde końce,  kroję na trzy części. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażę około 3 min. mieszając - usmażone odkładam do miseczki. Awokado myję, obieram ze skóry, wyrzucam pestkę.  Do jednego omleta starczy nam połowa awokado. Pamiętajmy, że awokado musi być dojrzałe i miękkie. Rozgniatam je widelcem, dodaję rozdrobniony czosnek i troszkę soli. Pastę odkładam w miseczce na  bok. Jajka wbijam do miski przyprawiam (sól, pieprz), dodaję mleko i szczypiorek drobno pokrojony i energicznie mieszam trzepaczką. Masę jajeczną wylewam na rozgrzana patelnię smażę na jednej stronie. Po "ścięciu" obracam na drugą stronę podrzucając. Po osiągnięciu oczekiwanego efektu (wedle uznania) ściągam omlet na talerz. Smaruję pastą z awokado. Do środka wkładam szparagi i pomidorki.  Składam na pół, posypuję parmezanem.
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ