WIOSENNY OMLET ZE SZPARAGAMI
WIOSENNY OMLET ZE SZPARAGAMI
Składniki (na 1 omlet):
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 4 zielone szparagi
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ szt. dojrzałego awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie:
Pomidorki kroję na połówki i odstawiam. Szparagi myję,
odłamuję twarde końce, kroję na trzy części. Wrzucam na rozgrzaną
patelnię z masłem klarowanym. Smażę około 3 min. mieszając - usmażone odkładam
do miseczki. Awokado myję, obieram ze skóry, wyrzucam pestkę. Do jednego
omleta starczy nam połowa awokado. Pamiętajmy, że awokado musi być dojrzałe i
miękkie. Rozgniatam je widelcem, dodaję rozdrobniony czosnek i troszkę soli.
Pastę odkładam w miseczce na bok. Jajka wbijam do miski przyprawiam (sól, pieprz), dodaję mleko i szczypiorek drobno pokrojony i energicznie mieszam trzepaczką. Masę jajeczną wylewam na rozgrzana patelnię smażę na jednej stronie. Po "ścięciu" obracam na drugą stronę podrzucając. Po osiągnięciu oczekiwanego efektu (wedle uznania) ściągam omlet na talerz. Smaruję pastą z awokado. Do środka wkładam szparagi i pomidorki. Składam na pół, posypuję parmezanem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz