CURRY Z DYNIĄ PIŻMOWĄ, BATATEM, CIECIORKĄ, SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM




CURRY Z DYNIĄ PIŻMOWĄ, BATATEM, CIECIORKĄ, 
SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (dla 4 osób)
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 batat
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty carry
  • 1 bulion warzywny
  • 1 szklanka cieciorki (ugotować wcześniej)
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (opcjonalnie)
  • 1 puszka ekologicznego mleka kokosowego
Przygotowanie:

Bardzo lubię dania jednogarnkowe szczególnie zimą kiedy rozgrzewają nas w zimne popołudnia i wieczory. Ostatnio często na naszym stole rozgościło się curry z dynią piżmową, batatem, cieciorką, szpinakiem i mlekiem kokosowym. Czasami dodaję pomidory w puszce. Pychotka.



W garnku żeliwnym rozgrzewam dużą łyżkę oleju kokosowego, dodaję czerwoną pastę curry i chwilkę podgrzewam. Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę dynię piżmową, batata i chwilkę podsmażyć. Zalewam szklanką 300 ml bulionu warzywnego i gotuję około 15-20 minut aby warzywa były miękkie. Po tym czasie wlewam puszkę ekologicznego mleka kokosowego, dodaję cieciorkę (wcześniej namoczoną i ugotowaną około 1 szklankę suchej).
Wszystko gotuję jeszcze z 5 minut. Na koniec wrzucam świeży szpinak i gotowe. Jakby ktoś miał ochotę z pomidorami w puszce lub domowymi (niestety zapasy skończyły mi się tydzień temu) to można dodać 5 minut przed mlekiem. 

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ