CURRY Z DYNIĄ PIŻMOWĄ, BATATEM, CIECIORKĄ, SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
CURRY Z DYNIĄ PIŻMOWĄ, BATATEM, CIECIORKĄ,
SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
- 1 mała dynia piżmowa
- 1 batat
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty carry
- 1 bulion warzywny
- 1 szklanka cieciorki (ugotować wcześniej)
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 puszka pomidorów w zalewie (opcjonalnie)
- 1 puszka ekologicznego mleka kokosowego
Bardzo lubię dania jednogarnkowe szczególnie zimą kiedy rozgrzewają nas w zimne popołudnia i wieczory. Ostatnio często na naszym stole rozgościło się curry z dynią piżmową, batatem, cieciorką, szpinakiem i mlekiem kokosowym. Czasami dodaję pomidory w puszce. Pychotka.
W garnku żeliwnym rozgrzewam dużą łyżkę oleju kokosowego, dodaję czerwoną pastę curry i chwilkę podgrzewam. Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę dynię piżmową, batata i chwilkę podsmażyć. Zalewam szklanką 300 ml bulionu warzywnego i gotuję około 15-20 minut aby warzywa były miękkie. Po tym czasie wlewam puszkę ekologicznego mleka kokosowego, dodaję cieciorkę (wcześniej namoczoną i ugotowaną około 1 szklankę suchej).
Wszystko gotuję jeszcze z 5 minut. Na koniec wrzucam świeży szpinak i gotowe. Jakby ktoś miał ochotę z pomidorami w puszce lub domowymi (niestety zapasy skończyły mi się tydzień temu) to można dodać 5 minut przed mlekiem.
Komentarze
Prześlij komentarz