RISOTTO Z BOROWIKAMI I PIECZARKAMI


RISOTTO Z BOROWIKAMI I PIECZARKAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka ryżu do rosotto (np. arborio)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g borowików suszonych
  • 300 g pieczarek
  • 20 g masła
  • ½ szklanki potartego parmezanu
  • 100 ml wina
  • 1 litr bulionu
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  •  1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:


Pieczarki myję i kroję w cieniutkie plasterki, natomiast suszone borowiki zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Wody z borowików nie wylewam tylko dolewam do bulionu. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek - smażę do zeszklenia. Po chwili dosypuję szklankę ryżu i smażę ok. minuty - ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu i wrzucam pieczarki z borowikami. Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na koniec odstawiamy patelnię z ognia i dodaję masło, parmezan i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam - danie gotowe.

smacznego:)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ