RISOTTO Z BOROWIKAMI I PIECZARKAMI
RISOTTO Z BOROWIKAMI I PIECZARKAMI
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka ryżu do rosotto (np. arborio)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g borowików suszonych
- 300 g pieczarek
- 20 g masła
- ½ szklanki potartego parmezanu
- 100 ml wina
- 1 litr bulionu
- ¼ szklanki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pieczarki myję i kroję w cieniutkie plasterki, natomiast suszone borowiki zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Wody z borowików nie wylewam tylko dolewam do bulionu. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i czosnek - smażę do zeszklenia. Po chwili dosypuję szklankę ryżu i smażę ok. minuty - ziarenka ryżu powinny osiągnąć przeźroczystość. Następnie wlewam wino, gdy odparuje dolewam chochelkę bulionu i wrzucam pieczarki z borowikami. Gdy ryż wchłonie bulion dolewam następną chochelkę bulionu cały czas mieszając. Tę operację powtarzam kilkukrotnie do wchłonięcia całego przygotowanego bulionu. Całość przygotowania trwa ok. 20 minut. Na koniec odstawiamy patelnię z ognia i dodaję masło, parmezan i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam - danie gotowe.
smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz