DYNIA PIŻMOWA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ Z WARZYWAMI


DYNIA PIŻMOWA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ Z WARZYWAMI

Składniki (dla 4 osób)

  • 2 dynie piżmowe
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200g fasolki szparagowej - świeżej lub mrożonej
  • 100g groszku zielonego - świeżego lub mrożonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 150g jarmużu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, tymianek, oregano, papryczka chili
Przygotowanie:

Dynia butternut to inaczej dynia piżmowa. Pierwszy raz przyrządzałam ją z pewną dozą nieśmiałości, ale był to traf w dziesiątkę. Jest to moja ulubiona dynia. Świetnie smakuje obojętnie jak ją przyrządzimy a można na wiele sposobów. Ja dzisiaj wybrałam dynię faszerowaną, którą uwielbia cała moja rodzina.
Dynię myję i kroję wzdłuż na połowę. Najgorszym zadaniem jest wydrążyć dynię (zabiera dużo siły). Piżmowa surowa jest bardzo twarda. W tym zadaniu pomaga mi mąż. Miąższu nie wyrzucamy ;) !!! Po wydrążeniu skrapiam dynię oliwą z oliwek i podpiekam w piekarniku 40 minut w 180۫ stopni C. Kaszę jaglaną gotuję. Mój sposób gotowania kaszy;): suchą kaszę wsypuję na sitko, płukam zimną wodą a potem przelewam wrzątkiem. Następnie w garnku gotuję 2 i ½ szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Dodaję łyżeczkę soli. Mieszam raz na początku. Gotuję ok. 15 minut, wyłączam i odstawiam na 10 minut. Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy i podsmażam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i pokrojony w paseczki czosnek. Mieszamy i dodajemy po kolei: miąższ z dyni,chwilę mieszamy potem fasolkę, groszek (jeśli są mrożone to razem z miąższem) papryki pokrojone w kostkę. Uwaga: miąższu dajemy wg. uznania (ja najczęściej dodaję połowę a drugiej robię pyszny krem dyniowy [link]). Przyprawiam solą, pieprzem, ziołami (tymianek, oregano), łyżeczką carry, ciut ciut papryczki chili jak kto lubi;). Duszę 12-15 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dodaję ugotowaną kaszę umyty i przelany gorącą wodą jarmuż (bez twardych łodyg) i nerkowce. Wszystko mieszam. Dynię wyciągam z piekarnika i nadziewam farszem. Skrapiam oliwą i ponowie do smaku dodaję soli (u mnie alpejskiej) i pieprzu (świeżo zmielonego). Tak przygotowane dynie ponownie wkładam do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 30 minut.

smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

OWSIANKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM ANANASOWYM I OWOCAMI

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, AWOKADO I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ