PIECZARKI PORTOBELLO NADZIEWANE KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI
PIECZARKI PORTOBELLO NADZIEWANE KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI
Składniki (dla 4 osób):
- 8 szt. pieczarek portobello (kapelusze duże brązowe)
- 1 szklanka suchej kaszy pęczak
- 1/2 szt. czerwonej papryki
- 1/2 szt. cukinii
- 1/2 litra passaty pomidorowej domowej lub kupnej
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szt. szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki suszonego tymianku (lub świeżego 1 łyżeczka)
- sól, pieprz, płatki chili - świeżo mielone do smaku
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą i posoloną wodą wrzuciłam suchą kaszę pęczak. gotowałam ok. 15 minut po czym odstawiłam na bok, po 5 minutach odcedziłam.
W międzyczasie kapelusze pieczarek umyłam pod wodą, oddzieliłam od nóżek i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Osuszone kapelusze ułożyłam (jak łódeczki) na blaszce pokropiłam oliwą, posypałam tymiankiem (1 łyżeczka suszonego) i na koniec poprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki przykryłam folią aluminiową i włożyłam do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 15 minut.
Następnie na rozgrzaną patelnię wlałam łyżkę oliwy, po chwili dodałam pokrojone w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek, które smażyłam ok. 1 minutki. Wlałam 50 ml wina i zostawiłam do odparowania. Wrzuciłam pokrojone w kostkę nóżki pieczarek, paprykę i cukinię, wszystko wymieszałam i zostawiłam na dwie minutki. Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę i 1/2 litra passaty pomidorowej pozostawiłam na gazie ok. 5 minut.
Częściowo przygotowane kapelusze wyciągnęłam z piekarnika i nałożyłam na nie przygotowany farsz. Na górę ułożyłam pokrojoną w plasterki mozzarellę i ponownie włożyłam całość do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu posypałam zieloną pietruszką.
smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz