WEGETARIAŃSKI PASZTET Z MARCHEWKI I PIETRUSZKI Z DODATKIEM PESTEK Z DYNI
WEGETARIAŃSKI PASZTET Z MARCHEWKI I PIETRUSZKI
Z DODATKIEM PESTEK Z DYNI
Składniki:
- 7 średnich marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża biała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 5 łyżek kaszy manny (surowej) lub ugotowanej jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki pestek z dyni
- Przyprawy: po łyżeczce ostrej papryki, świeżego tymianku, soli i kurkumy, troszkę pieprzu
Marchewkę i pietruszkę gotuję. Na oleju kokosowym podsmażam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do ugotowanych warzyw dodaję podsmażoną cebulę i czosnek. Robię to w thermomixie, ale można wszystko to wrzucić do miski. Dodaję przyprawy. Wbijam 3 jajka i dorzucam z 5 łyżek kaszy manny (surowej) lub jaglanej (ugotowanej). Wszystko miksuję w thermomixie (10 sekund obroty 4), można też blenderem. Następnie dodaję pestki z dyni i delikatnie mieszam. Wykładam foremkę papierem do pieczenia i uzupełniam przygotowaną masą i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę ok. 55 - 65 minut.
smacznego;)
Komentarze
Prześlij komentarz